Ben ik wel een echte ondernemer?

Vijf antwoorden op de vragen die je jezelf stelt als starter, in een reeks van vijf blogs.

Als starter stel je jezelf de vraag regelmatig: ‘Ben ik wel een echte ondernemer?’ Ik herken het uit mijn eigen ervaring: ‘Doe ik het wel goed? Doe ik wel de dingen die ik moet doen als ondernemer? Wat als ik overroepen wordt door anderen? Of platgewalst? Die anderen zijn precies al zo lang bezig en hebben zoveel ervaring.’

Het is niet altijd gemakkelijk om als starter sterk in je schoenen te staan en ook werkelijk dat gevoel te hebben. Toen ik deze blog begon te schrijven, wilde ik kort vijf mogelijke antwoorden op bovenstaande vragen geven, in de hoop dat ze jou een sterker gevoel geven. Maar tijdens het schrijven, merkte ik dat ik beter een reeks van blogs maakte, zodat elk antwoord tot zijn recht kan komen. Wil je graag eens ervaren hoe het voelt om sterker te staan? Boek dan een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek!

Deze week is de hamvraag:

 

Doe ik het wel goed? Doe ik wel de dingen die ik moet doen als ondernemer?

Als zelfstandige kies jij wat je doet en hoe je jouw dag indeelt. Dat geeft heel veel vrijheid en vrijheid is één van de eerste redenen die een ondernemer geeft op de vraag waarom hij/zij een eigen zaak startte. Die vrijheid brengt dan ook het onbehaaglijke gevoel mee dat je niet kunt afchecken of je wel goed bezig bent en de dingen doet die je moet doen. Het ‘druk’ hebben, wordt geprezen in deze tijd, maar ben je wel met de juiste dingen bezig?

Hoe kan je dit nu te weten komen? Vanuit mijn ervaring als zelfstandige en als ondernemerscoach, heb ik een aantal vragen opgemaakt die mij enorm geholpen hebben om bovenstaande vraag met een positief gevoel te kunnen beantwoorden:

  • Heb je doelen vooropgesteld waar je wilt staan over een jaar, een half jaar en drie maanden? Zijn deze doelen concreet omschreven in aantal klanten, aantal opdrachten, aantal verkopen en financiële cijfers? Of is het eerder vaag zoals: ‘ik wil dan succesvol zijn’? Ik merk hierbij dat hoe verder in tijd gepland, hoe vager mijn doelen zijn. Hoe dichterbij de tijd komt, hoe concreter ik ze kan maken. Lees er meer over in mijn blog ‘Doelen verfijnen en verkleinen
  • Maak je een planning van wat je te doen hebt om die doelen te behalen? Kan je retro-actief plannen, d.w.z. je doelen vertalen naar concrete acties die hiervoor nodig zijn én deze acties ook gericht inplannen? Het helpt mij om mijn doelen met anderen te delen en soms ook mijn planning ernaartoe te overlopen. Zo verbind ik mezelf er meer toe.
  • Zet je jouw discipline in om door te bijten, ook wanneer je geen zin hebt om posts te schrijven of potentiële klanten op te bellen? Of om je administratie te doen? In november, december en januari had ik helemaal geen blogs geschreven of mijn posts regelmatig gepost. Op een bepaald moment in februari (zie vorige blog ‘Oh jee, ik ben mijn blog vergeten…’) had ik het gehad, kwam het besef keihard binnen en ben ik opnieuw begonnen. Discipline komt soms met vallen en opstaan.
  • Zet je deadlines tegen wanneer je een beslissing wilt genomen hebben? Starters durven zich al eens te verliezen in het voorbereidend werk en blijven informatie opzoeken en ordenen. Durf je knopen door te hakken? Het helpt mij regelmatig om mezelf 2-3 dagen te geven en te weten dat ik tegen dan beslist heb. Welke keuze ik ook zal maken, het is goed. Ook als het de ‘foute’ keuze is, want hoe kan ik anders bijleren?
  • Werk je efficiënt, zowel wat betreft je tijd, je energie en je budget? Check je of de acties die je neemt het effect hebben dat je hoopt te bereiken? Soms merk ik dat iets me heel veel tijd en energie heeft gekost. En als ik dan kijk wat het heeft opgebracht (aan informatie, leerprocessen, budget, …) dan zakt de moed me al eens in de schoenen. Dan weet ik dat ik absoluut niet efficiënt heb gewerkt en beslis ik aan die taak vanaf nu minder tijd en energie aan te besteden. Als starter ligt de moeilijkheid er vaak in dat je alles zelf doet, omdat je dat wilt of omdat je geen budget hebt om het uit te besteden. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je toch jouw energie hoog houdt?
  • Som je ’s avonds op wat je gedaan hebt en kan je trots terugblikken op de dag? Heb je het gevoel dat je vooruit gaat of eerder dat je blijft hangen? Ik heb geleerd om niet enkel te kijken naar de resultaten, die zijn soms pas dagen of maanden later zichtbaar. Ik kijk naar mijn inzet: heb ik vandaag gedaan wat ik kon met de energie, de tijd en de middelen die ik vandaag had? En de ene dag heb ik meer kunnen doen dan de andere, dat is oké. Ik blijf toch trots op mezelf. Ik hoop jij ook!!

Heb je zes keer ‘ja’ kunnen antwoorden op de eerste vragen, dan ben je erg goed bezig om de dingen te doen die jou zullen verder helpen in de opbouw van je zaak.

Geraak je niet gestart met acties en taken? Maak dan eerst eens een ‘drop down’ van alles wat je kunt bedenken dat je wilt doen en ga dan na wat je kan plannen in functie van je doelen.

Ga er niet van uit dat je ooit die to do lijst kunt afwerken, maar daar kom ik in een latere blog nog op terug. Het is niet omdat die lijst niet afgewerkt geraakt, dat je niet goed bezig bent! Geef jezelf regelmatig een schouderklopje, moedig jezelf aan want je bent goed bezig!! En je bouwt aan je eigen droom, je eigen zaak. Dat alleen al mag je een heel goed gevoel geven.

Volgende blog ga ik dieper in op de vraag: ‘Wat als ik overroepen wordt door anderen? Die zijn al zo lang bezig en hebben zoveel ervaring. Hoe kan ik daar tegenop?’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *