Help!! Ik word overroepen door anderen

In de reeks blogs ‘Ben ik wel een echte ondernemer’ buig ik me vandaag over de vraag hoe je kunt omgaan met het overrompelend gevoel wanneer je kijkt naar anderen.

Ik voelde me als starter (en nu nog regelmatig) overrompeld door hoe ver anderen al staan met hun zaak, door hun successen, hun aanpak, hun aanwezigheid op social media, … Ken je dat gevoel? Het is alsof alle anderen al zoveel verder staan en je helemaal overroepen. Het lijkt wel alsof jij nooit zover zult staan. En dat is heel jammer, want dan daalt je energie en zelfvertrouwen, dat je net nodig hebt om je zaak uit te bouwen. Dan kom je in een vicieuze cirkel terecht: je wilt iets doen, je kijkt naar anderen, die hebben al iets soortgelijks gedaan en staan veel verder en de moed zakt je in de schoenen, dus doe je het toch maar niet. Doel van deze blog is je te helpen de moed hoog te houden.

Ik geef je graag mee hoe ik ermee om ga, hopelijk helpt het jou ook. En je eigen tips zijn altijd welkom, die mag je me altijd doorsturen. Want samen weten we meer en staan we sterker!

Eerst en vooral is het belangrijk om te beseffen dat zij ook ooit ergens begonnen zijn en door dezelfde fasen zijn gegaan als jij en ik. Hoewel het vaak zo niet lijkt, als ik kijk naar hun posts of zelfvertrouwen. Maar kloppen al die posts en klopt dat zelfvertrouwen wel? We weten allemaal dat iedereen op social media het mooie plaatje laat zien. Intussen zijn we al veel ‘echter’ geworden op die social media. Oef, want dat haalt mensen van hun voetstuk en maakt ons allemaal wat menselijker.

Maar ik dwaal af: iedereen is ooit een starter geweest, zowel in de job als in zijn/haar zaak. Als mensen jou vragen ‘Hoelang ben je al bezig?’ wat antwoord jij dan? Zeg je ‘enkele maanden of een jaar’? Dat is misschien hoe lang je als zelfstandige bezig bent. Maar de inhoud van wat je doet, je core-business, dat doe jij al veel langer! 

Dat neem je misschien mee uit je vorige werk of vanuit je hobby of vanuit studies die je al enkele jaren volgt en toepast. Je wordt echt niet van vandaag op morgen wakker en zegt: ‘ik start als computerspecialist’ wanneer je nog nooit eerder met computers hebt gewerkt. Dus je ervaring gaat al veel langer mee! Je hebt alleen nog iets meer zelfvertrouwen nodig rond de opstart van je zaak.   

Als al die anderen ook ooit een starter waren, kan je hen eens vragen of ze met jou in gesprek willen gaan; een ‘pick your brain’-gesprek. Ik kreeg ooit de tip om iemand uit te nodigen voor een lunch om zo’n gesprek te kunnen plannen: iedereen luncht en er zijn een heel aantal ondernemers die zich wel door een starter willen laten interviewen. Op die manier kan je hen alle vragen stellen die je wilt weten. Natuurlijk zeggen sommige mensen ‘nee’ hierop. Niet iedereen doet dit graag. Maar een ‘neen’ ga je ook te horen krijgen van klanten. Daar ga je leren mee omgaan als zelfstandige: je krijgt meer ‘neen’ te horen dan ‘ja’, zeker in het begin. Statistisch gezien kom je na elke ‘nee’ dichter bij een ‘ja’. Dus zegt iemand ‘nee’, blijf dan zeker verder gaan!! (hierover meer in een latere blog)

Onlangs heb ik nog een gesprek gehad met een onderneemster die al jarenlang zelfstandige is, die al heel wat watertjes heeft doorzwommen en voor mij een enorm krachtige madam is. Bleek dat wij best wel veel raakvlakken hebben, professioneel en privé. Toen ik uitsprak hoe zeer ik onder de indruk ben van haar parcours en ervaringen, gaf zij mij dezelfde feedback: 

de (h)erkenning was wederzijds en dat geeft een steuntje in de rug. Wanneer je in gesprek gaat, haal je de andere van het voetstuk waarop je ze geplaatst hebt als ‘onbereikbaar’ en geef je jezelf een evenwaardige plek. Je bent misschien nog niet waar zij staan in ervaringen of successen, maar je gaat je ook niet kleiner maken dan dat je bent.

Wat mij ook enorm helpt, is een stop inbouwen in hoever, hoeveel en hoe lang ik zaken mag opzoeken over anderen. Ik weet hoe snel je je verliest in het bekijken van een website van een collega, in het volgen van hun posts en blogs en dan nog dieper weg te zakken in je overroepen voelen. Doe jezelf dat niet aan! Ik bepaal hoe lang ik iets mag opzoeken en hoe ver ik hierin mag gaan. Voel ik dat ik mezelf dan begin neer te halen en begin te denken dat ik dat allemaal niet kan en nooit klanten zal vinden, dan stop ik onmiddellijk. Want ik ben niet die ander, ik ben niet net zoals zij. En jij bent niet zoals die anderen: jij bent jij! En net daarom willen klanten bij jou komen. Je gaat alleen nog je eigen manier willen vinden om te stralen en jezelf daarvoor toestemming te geven.

Hoe je dit kunt aanpakken, lees je in mijn volgende blog!

Samengevat uit deze blog: voel je dat je de ander op een voetstuk zet? Oefen je dan in deze denk-tips:

  • Ook zij zijn ooit gestart en stonden toen zo ver nog niet
  • Vraag hen voor een ‘pick your brain’ gesprek om jou als starter verder te helpen: welke vragen wil je absoluut stellen?
  • Haal hen van het voetstuk waarop je hen geplaatst hebt: zij zijn ook mensen!
  • Bouw je eigen ‘stop’ in

Veel succes!! En laat weten welke jouw manieren zijn om hiermee om te gaan!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *