Durf te stralen in vijf stappen

Het spotlicht op onszelf laten schijnen: we zijn er niet zo goed in. Het voelt onwennig, zeker als je nog maar net gestart bent met je eigen zaak. Heel wat gesprekken draaien rond dit thema: ‘ik durf mezelf niet te tonen, omdat ik nog niet succesvol ben.’ Wanneer ik aan een starter vraag of ze over drie jaar succesvol willen zijn, zeggen ze allemaal ‘ja’ – wat ‘succesvol’ dan ook mag inhouden voor hen. Wanneer ik vraag of hun vrienden en familie dan weten wat ze doen, zeggen ze opnieuw ‘ja’. Wanneer ik vraag of heel Vlaanderen, België en Nederland dan mag weten wat ze doen en hen mag zien schitteren met hun product of dienst, komt er opnieuw een ‘ja’.

Maar nu, nu ze nog in de kinderschoenen van het ondernemerschap staan, durven ze zichzelf niet te tonen. Het is alsof ze zeggen: ‘als ik succesvol ben, dan mag iedereen me zien’ terwijl het net omgekeerd is: ‘als iedereen mij mag zien, dan kan ik succesvol zijn’. Ook dit is een thema dat heel vaak in mijn coachinggesprekken aan bod komt onder het thema ‘Ben ik dan wel een echte ondernemer?’

 

Succesvol zijn, een goed draaiende zaak hebben, voldoende wederkerende klanten, inkomsten waarvan je kunt leven en verder bouwen, naamsbekendheid hebben, klanten die nieuwe klanten doorverwijzen: het gebeurt niet op één nacht. Het is een weg waaraan je bouwt en die start met jezelf en je product of dienst te laten zien, zoals het nu is. 

En neen, die achtergrond op die foto is nog niet zoals je zou willen. En ja, jij gaat waarschijnlijk nog veel meer groeien in wat je doet en kunt. Maar die groei is pas mogelijk door ervaring. En ervaring kan je pas opbouwen wanneer je het doet. Om nu die ervaring op te bouwen, is het nodig dat jij jezelf en je product of dienst nu laat zien.

Stel dat je morgenvroeg wakker wordt en opeens is je agenda volgeboekt, heb je die goed draaiende zaak – plots is het er. Je bent vanavond gaan slapen en je wordt wakker en het is er. Zou jij dan weten wat je moet doen om die zaak zo goed draaiende te houden? Zou je weten hoe je met je klanten moet omgaan? Zou je weten waar je grenzen liggen en hoe je balans houdt met jezelf en je gezin? Zou je je zelfzeker voelen in je product of je dienst?

Het antwoord is NEEN!! Want je zou alle ervaring missen die ligt tussen nu en die succesvolle zaak. Al die ervaring heb je nodig om dat aan te kunnen, om te weten hoe JIJ je zaak wilt runnen, om te weten wie JIJ bent als ondernemer. En dat, dat begint NU!!

Ik werk heel veel met mensen van binnen naar buiten: denkpatronen doorbreken, gevoelens laten doorvoelen en van daaruit tot nieuwe inzichten komen, groei in zelfvertrouwen van binnenuit. Maar in dit item stel ik je voor om het van buiten naar binnen aan te pakken! Hoe doe je dat concreet?

  1. Waar wil jij terecht komen? Wat houdt dit succesvolle zaak van jou in? Hoe zou dat eruit zien in je werkdag? Welk gedrag stel jij concreet?
  2. Welke acties zouden deze verandering mogelijk kunnen maken? Bijvoorbeeld: dagelijks een post op social media plaatsen of een blog schrijven of een marketingactie doen. Doe dit dan nu: zet kleine, betekenisvolle stapjes in de juiste richting: maak eerst voorbereidingen van posts, zoek leuke foto’s, bedenk topics, … Blijf verschillende zaken doen tot je erin lukt om iets online te plaatsen. Er is voor alles een eerste keer en die eerste keer is de moeilijkste keer. (ik herinner me nog hoe zenuwachtig ik was toen ik mijn eerste post plaatste. Hij stond klaar, een fotootjes erbij, tekst was voorzien. Ik heb er minutenlang over gedaan om op ‘plaatsen’ te klikken. ‘Ik durf niet. Nee, ik doe het toch niet. Het is niet goed genoeg. Wat als niemand het leest? Wat als iedereen het leest? Wat als het niet goed genoeg is? Wat als niemand reageert? Wat als er negatieve reactie komt?’ Tot ik met een bang hartje aftelde: 3 – 2 – 1. En het was geplaatst. Nog steeds bang en zenuwachtig. Maar al die wat-als-vragen werden pas beantwoord toen ik het online plaatste. Dan pas kreeg ik de feedback waar ik iets aan had).
  3. Trek je er niets van aan wanneer je nog geen verandering merkt. Je voelt je nog steeds onzeker, je wilt nog steeds niet schitteren op dat denkbeeldige podium, je voelt je nog steeds bang. Dat is oké.
  4. Blijf dingen doen die de verandering kunnen teweeg brengen: telkens opnieuw en opnieuw. Je blijft posten, schrijven, contacten leggen, jezelf bekend maken. Je blijft door die enge drempel gaan. Hou voor ogen: alles wat ik één keer kan, kan ik opnieuw en opnieuw.
  5. Op een dag merk je dat je het niet meer zo eng vindt. Dan plaats je jouw berichten online, toon je jouw foto’s, geef je antwoord op de commentaren die je krijgt. En dan komt de volgende stap en denk je er misschien aan om filmpjes online te plaatsen. Dan start je opnieuw van vooraf aan. Maar elke keer wordt het iets minder eng, gaat het ietsje gemakkelijker.

Denk niet dat het enge gevoel ooit helemaal weg zal gaan. Dat is ook niet de bedoeling!! Want wat heb je er nog aan als het geen uitdaging meer is, als het je niet meer zenuwachtig en angstig maakt? Hoe saai zou dat niet zijn?

Durf te stralen, in je onzekerheid, in je nog-niet-weten-hoe, in de weg die jij voor jezelf bouwt! Want zo toon je voor andere starters en andere onzekere mensen dat het helemaal oké is om het spotlicht op jezelf en je zaak te vestigen! Wie weet wie jij hierdoor aanmoedigt en moed geeft.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *