Zijn dromen bedrog?

Blog #1: Zijn dromen bedrog?

Een nieuw jaar, nieuwe mogelijkheden, een nieuwe start en de mogelijkheid voor nieuwe dromen. Een nieuw jaar brengt altijd hoop met zich mee, om opnieuw te kunnen beginnen, met een schone lei. Iedereen vraagt je naar je goede voornemens of je plannen voor dit jaar. En hoe vaak geef je vage antwoorden? De clichés van: een goede gezondheid, veel liefde, veel geluk, voldoende geld, een toffe baan, …

We bedoelen er goed mee, en we zeggen dit omdat we vaak niet weten wat we precies aan iemand kunnen wensen. Wat wil die persoon precies? Wat zou hem/haar gelukkiger maken? Wat zou zijn/haar leven verbeteren? Als je daarbij stilstaat, of dit zelfs gaat bevragen, echt oprecht bevragen, dan leidt dit automatisch ook tot de vraag: Wat wil ik precies? En al te vaak, al te snel, wuif je wat jij werkelijk wilt weg.

Er zijn 3 grote fouten die gemaakt worden wanneer het gaat over dromen en goede voornemens. Door de volgende 3 stappen over te slaan, lijken de meeste dromen bedrog…

Stap 1: Wees specifiek

Hoe concreter en specifieker jij bent over wat je wilt, hoe gemakkelijker het is voor anderen (en voor jezelf) om je hierbij te helpen. Stel dat je zegt: ‘een goede gezondheid is het belangrijkste’. Ik stel dan de vraag: “wat ga jij concreet doen om een goede gezondheid te bekomen of te behouden?” Mogelijke antwoorden kunnen zijn:

  • Ik ga dagelijks 30 minuten wandelen
  • Ik eet gezonder, meer groenten en meer fruit (hoeveel meer dan?)
  • Ik start met mediteren, elke dag
  • Ik leer 5 km te joggen

Door te concretiseren is je ‘droom’ direct duidelijk, voor jezelf en voor anderen en kunnen zij je mee ondersteunen in het bereiken van je dromen.

Stap 2: Ontwikkel een brandend verlangen

Heb je er al eens bij stilgestaan waar je werkelijk van droomt? Wat je werkelijk verlangt?

Heb je al eens de tijd genomen om te luisteren naar jezelf, naar je verlangens en je ontevredenheid?  

Brand je van verlangen naar iets? Is er iets dat telkens opnieuw in je gedachten komt, dat je wilt waarmaken? Wat trekt aan jou en zou je graag doen, of hebben, of zijn, of creëren?

Ikzelf hou van dromen – heel veel. Het is de drijfveer van waaruit mensen in beweging komen, van waaruit ze gemotiveerd zijn om iets te doen, of net niet te doen. En je werkt ofwel naar iets toe (verlangen) ofwel van iets weg (ontevredenheid). Je wilt naar iets wat je fijn vindt, of je wilt weg van iets dat je niet fijn vindt. Het is heel eenvoudig, en toch merk ik dat heel veel mensen hier te weinig naar luisteren. Ze zijn zoekend, terwijl de antwoorden heel voor de hand liggend kunnen zijn. Stel jezelf deze 2 vragen:

  • Wat wil ik meer?
  • Wat wil ik minder?

Speel met deze vragen, luister naar je antwoorden en wakker dan je verlangen aan naar het bereiken ervan: hoe zou het zijn voor jou om meer …. of minder…. te hebben, te zijn, te doen, te creëren? Als je niet brandt van verlangen ernaar, ben je dan wel bereid om ervoor te gaan? Wil je het dan werkelijk?

Stap 3: schrijf je dromen uit

Schrijf je dromen uit! Het mag zo groot zijn als je zelf wilt, of zo klein als je wilt. Je hoeft het met niemand te delen, tenzij je hiervoor kiest. Maak het specifiek, concreet, tastbaar, zodat je het kunt proeven, ruiken, aanraken, horen en zien. Vertel het jezelf in geuren en kleuren en voel welke energie dit je geeft.

Noteer wat je meer wilt, wat je minder wilt. Door het te noteren, door je droom uit te schrijven, verbind je jouw 2 hersenhelften: de creatieve kant en de rationele kant. Het is de samenwerking van beide dat de eerste stap is naar het bereiken van je dromen. En door je droom op te schrijven, heb je hem al een eerste keer in de fysieke realiteit gebracht.

Kortom: durf te dromen!

  1. Wees specifiek
  2. Wat wil je meer/minder? Ontwikkel een brandend verlangen
  3. Schrijf je droom uit

Wie durft het aan om zijn/haar droom voor je zaak of in je job in een verkorte specifieke versie onder deze blog te schrijven? Wie zijn/haar droom voor 2020 noteert, zal ik via een bericht verder op weg helpen doorheen deze 3 obstakels.

En hoor je het zinnetje “de meeste dromen zijn bedrog” achterin je hoofd? Dat is goed – dat toont dat je droom groot genoeg is om jou te laten groeien, als je ervoor kiest om ervoor te gaan. Als je het stemmetje in je hoort van twijfels of vragen of bezorgdheden, dan ben je op de goede weg! Waarom en hoe? Daarover vertel ik je meer in mijn volgende blog!

Durf te dromen!