Je eigen zaak, een droom?

Ik vind het zalig om te werken met ondernemende mensen, mensen die een verschil willen maken, die dromen hebben en willen bereiken. Een heel aantal van hen dromen van een eigen zaak, niet om rijk van te worden, wel om van betekenis te kunnen zijn en iets goeds te kunnen betekenen voor anderen.

Wanneer je droomt van je eigen zaak, dan droom je ervan om eigenlijk constant te kunnen doen wat je graag doet. En van daaruit heel wat anderen te kunnen helpen en voldoende te verdienen zodat je ervan kunt leven.

Ergens in je achterhoofd weet je wel dat je ook marketing zult moeten doen, maar dat is zo’n raar beestje. Het is helemaal niet duidelijk wat dit is en hoe je het kunt aanpakken, waardoor je er op voorhand nog niet teveel over nadenkt. Tot het zover is en je van start gaat. Net dan valt het je op dat je dit wel nodig hebt en dat je er nog niet veel kaas van hebt gegeten. Dus stort je je van het ene gratis webinar in het andere (en ja hoor, ik geef er binnenkort ook één), je koopt een content-kalender aan, je volgt enkele mensen op social media en probeert toe te passen wat je leert.

Maar binnenin knaagt er iets, een stemmetje, een twijfel, soms heel stil en subtiel aanwezig, soms oorverdovend luid:

  • Wat als niemand wilt lezen wat ik te vertellen heb?
  • Wat als niemand mijn product wil kopen?
  • Wat als ik geen klanten vind?
  • Moet ik dat echt doen, mezelf zo bekend maken? Ik doe dat niet graag, ik wil niet dat mensen weten wat ik doe. Allez ja, mensen wel, maar mijn vrienden en familie… zullen ze het wel begrijpen? Zullen ze me wel steunen?
  • Wat als ik dingen mis doe?
  • Ik kan misschien beter wachten tot … (ik meer klanten heb, ik al verder sta met mijn zaak, ik meer naamsbekendheid heb, ik succesvol ben, ….)

Je eigen zaak starten is zoveel meer dan alleen doen wat je graag doet. Het is heel veel uitproberen, dingen doen die je niet gewoon bent te doen, die een inspanning vragen en onbekend zijn, die onwennig voelen en angst inhouden. Want je gaat jezelf bekend maken, je gaat je omgeving vertellen wat je nu precies doet (ja, en wat is dat nu precies?), je gaat posts bedenken of blogs of filmpjes maken of e-books schrijven. Oh, en ook nog een Facebook-pagina en een website bouwen. Je teksten schrijven, je foto’s kiezen, je kleuren en logo bepalen, je potentiële klanten bevragen, je collega’s bevragen, netwerken, een strategie uitstippelen, doelen stellen, een financieel plan maken, …………….

Plots zie je een berg voor je opduiken, die je eerder niet zag. Plots merk je dat je heel wat zaken doet die veel meer tijd vragen dan gepland, omdat ze nieuw zijn en omdat je aan het leren bent. Plots word je geconfronteerd met jezelf en je eigen grenzen en merk je dat je jouw balans meer dan eens kwijt bent. Dan kan het gebeuren dat je eigen zaak geen droom meer is, dat je het gevoel hebt dat de grond onder je voeten wegzakt. Dat je niet meer weet waar eerst te beginnen.

Stop en adem!! Weet dat je niet alleen bent! En dat net zoals anderen die je zijn voorgegaan, jij ook kunt groeien hierin. Laat je niet overdonderen door elke dag nieuwe webinars te volgen en het jezelf extra moeilijk te maken door een overload aan informatie.

Weet dat je enerzijds op een rollercoaster bent gestapt die je meevoert en die je zelf kunt leren besturen en dat je anderzijds steun en hulp kunt krijgen bij het plannen en uitvoeren van je acties.

Zie je door het bos de bomen niet meer, weet je niet meer waar eerst te starten of hoe te starten? Kom dan op dinsdag 22/06 naar mijn gratis online webinar! Samen geraken we er wel uit en vind je de tools die je nodig hebt om te komen tot die droom van je eigen zaak. Je kan je hier inschrijven. Zodat je binnenkort kunt genieten van het uitzicht onderweg naar de top.