Balans en grenzen

Soms voel ik me getrokken tussen twee uitersten, tussen het ene of het andere. En misschien heb jij dat ook wel en helpt deze blog een beetje, voor inzichten of gewoon, om te weten dat je niet alleen bent.

Ik ervoer het onlangs in een gesprek met verschillende ondernemers: in het gesprek werd de nadruk gelegd op het presteren, doelen stellen en halen, ervoor gaan en vooral: niet opgeven tot je er bent. En ik ben zelf helemaal voorstander van doelen en actie en plannen en evalueren. En langs de andere kant ook weer helemaal niet: dan komt mijn tegenstelling naar boven. Dan vraag ik me af ‘mag het ook even gewoon zijn, zonder de constante druk ervoor te gaan en resultaten te behalen?’ Resultaten behaal je toch, automatisch: adem nog 24u verder (graag zelfs!) en je hebt weer een dag vol resultaten gehad. Of je nu in je bed bent blijven liggen of bent gaan joggen of nieuwe acties hebt opgezet om mee klanten te bereiken: wat je ook doet, het leidt tot een bepaald resultaat.

Als ondernemer, als zelfstandige, geraak je dan al eens in de knoop met je balans en je grenzen, met hoe jij het ziet en wat je hoort dat zou moeten gebeuren, met jezelf te willen respecteren en toch ook te bouwen aan je eigen zaak.

Ik had er laatst nog een boeiend gesprek over met een coachee, een vrouw die weet wat ze wilt en wat ze wilt bereiken, die graag creatief is en verschillende mogelijkheden combineert en die zich soms in de wereld van ‘presteerders’ verloren voelt. Want dan probeert ze mee te doen, te wedijveren, grotere resultaten binnen te halen, want ja: ‘zo hoort het toch?’ En mist ze zichzelf net hierin, alsof ze dan een ander soort harnas moet aantrekken om de gewenste resultaten te behalen.

Ik ben ervan overtuigd dat dat net niet zo is. Dat als je een ander harnas moet aantrekken en iets heel anders moet zijn dan wie je bent, dat je dan alleen maar slechtere resultaten krijgt. Misschien niet direct, maar na verloop van tijd ben je het contact met jezelf helemaal kwijt. Contact houden met jezelf vind ik net heel belangrijk.

Toch merk ik dat ik als ondernemerscoach ook bespreek: ‘wat zou je kunnen doen om je bekend te maken? Wat kan je doen om meer klanten te bereiken? Hoe zijn je resultaten nu en waar wil je naartoe?’ Ik wil de balans vinden tussen uitdagen en stimuleren, tussen groeien uit je comfortzone en nieuwe wegen vinden die ook bij je zouden kunnen passen én dicht bij jezelf blijven. Wanneer een coachee zegt ‘social media is niks voor mij’ dan wil ik dat kunnen challengen: ‘Wat heb je al gedaan hierin? Welk zijn je ervaringen? Wat zou je kunnen doen waardoor je het toch regelmatig kunt doen of leuker vindt?’ Net zoals bij iets nieuw proeven en beslissen of je het lust of niet, vind ik dat je die nieuwe manier ook enkele keren en lang genoeg uitgetest moet hebben voordat je beslist of het bij je past of niet.

Ik merk dat het een constant zoeken is, een constant aftasten van de balans, een soort van dans, zeg maar. Ja, nu ik het neerschrijf, vind ik dat wel een mooie vergelijking. Bij een dans ben je constant in beweging, af en toe met rustpauzes of een pose, af en toe op één been of met een draai die nergens naartoe draait, af en toe op tempo en met onverschrokken stappen en af en toe rustig en intiem. Net dat is ondernemen en je weg vinden in hoe jij je zaak wilt leiden, hoe jij je bekend wilt maken, hoe jij tot resultaten wilt komen. En net zoals er veel vormen van dans zijn, zijn er vele vormen van ondernemen. Daag jezelf regelmatig uit om een nieuwe dans te leren, nieuwe pasjes te zetten en lang genoeg te oefenen voordat je beslist of deze stijl bij je past.

Ik zoek zelf ook en ik weet dat ik steeds meer mijn dans en balans vind.

 

 Heb je vragen rond ondernemerschap? Wil je starten (in bijberoep) en weet je niet waar te beginnen? Schrijf je dan hier in voor mijn GRATIS WEBINAR op dinsdag 22 juni 2021 van 19u30 tot 21u30.