Ondernemerschap is kwetsbaarheid

Ik wil een hart onder de riem steken van iedereen die ondernemend is, dus ook de ondernemende huisvrouw of huisman, ook de ondernemende vrijwilliger in zijn/haar vzw, ook de ondernemende medewerker in een bedrijf en ook de zelfstandige ondernemer die zijn/haar zaak uitbouwt.

Want ondernemend zijn, dat is durven kwetsbaar zijn. Waarin jij ook ondernemend bent, je neemt actie. Je steekt je nek uit. Je durft dingen bespreekbaar te stellen. Je durft dingen te benoemen. Je stelt lastige vragen. Je gaat niet zomaar akkoord. Je wilt anderen enthousiasmeren, motiveren, bezielen. Je laat jezelf zien…

Dat is risicovol, want de anderen die kunnen je raar vinden of ambetant of een strever of gewoon: anders. Al die anderen hebben hun mening en wanneer je ondernemend bent, gebeurt het wel vaker dat de anderen ongevraagd hun mening geven. Plots krijg je adviezen of opmerkingen, soms mooi verpakt en soms gooien ze een bloemetje waar de bloempot ook nog aanhangt. Het kan je kwetsen en diep raken, het kan je doen twijfelen en alles in vraag gaan stellen, het kan je gevoelig maken voor het oordeel van anderen.

Het advies ‘trek je er niets van aan’ is gemakkelijk gezegd – vaak door anderen die hun kop niet zo bovenuit durven steken. Maar wanneer het komt van andere ondernemende mensen, die ook dat risico op kwetsbaarheid lopen, dan heeft het meer impact. Dan voel je je gesteund, erkend en herkend in wat je doet, dan geeft het kracht om door te gaan, om dapper te zijn en je kwetsbaar te durven tonen.

Je bent niet alleen en je bent niet de enige die een verschil wil maken en impact wil geven aan anderen. Zoek gelijkgestemden, vind anderen die hun kwetsbaarheid wel eens willen delen met jou, die durven zeggen dat het eng is om net die ene stap te nemen en het dan toch doen, die uit hun comfortzone komen en af en toe ook eens terug in de schulp kruipen.

Dus chapeau voor jou! Jij die dingen onderneemt, met de kans op een ander resultaat dan je hoopte, de kans om tegengesproken of beoordeeld te worden; want samen met de durf om kwetsbaar te zijn, groeien ook de kansen om te bereiken wat je wilt en om steun te vinden, appreciatie, kracht en impact. Laat jezelf zien en inspireer daardoor anderen om dit ook te doen!