Had ik maar…

Denk jij dat ook wel eens: ‘had ik maar dit gedaan, dan…’ of ‘had ik maar zo gereageerd, dan …’

Of nog zo’n dooddoener: ‘had ik het op voorhand geweten …’

 

Ik ken mensen die pas in actie willen komen wanneer ze zeker weten dat iets zal aanslaan of dat iets zal werken. Ze hebben een zekerheid nodig, ze willen de uitkomst al op voorhand kennen. Ik ken ook heel wat mensen, vooral dan ondernemende mensen, die acties plannen en uitvoeren en weten dat ze de manier wel zullen vinden waarop het aanslaat.

Als startende ondernemer ligt daarin de moeilijkheid: durven van start gaan met een doel voor ogen en niet weten of je dat zult bereiken. Weten dat je 100 dingen zult doen waarvan er misschien 98 anders uitlopen dan gedacht. Achteraf gezien kan je altijd kijken naar wat je anders had kunnen doen, maar laat dat je vooral niet tegenhouden om nu actie te nemen. Want het is juist door de ervaring op te doen, dat je kunt zeggen ‘dat had ik anders kunnen aanpakken’. En dat neem je dan weer mee naar de volgende acties.

Ben jij iemand die je acties en plannen laat afhangen van de omstandigheden? Of breek je hiervan los en zet je jouw stappen, los van of de omstandigheden goed zijn of niet? Het is namelijk zo dat de omstandigheden zich aanpassen en veranderen naarmate jij meer en meer actie onderneemt. Het is doordat jij ervoor gaat, dat je de omstandigheden anders maakt. En dat geeft jou veel meer daadkracht!

Het geeft je onafhankelijkheid en mogelijkheden om te doen wat jij echt wilt doen – het enige wat je nodig hebt, is je eerste stap. Stel jezelf daarom heel dikwijls de vraag: ‘wat kan ik nu doen, met wat ik heb en waar ik ben?’ Geloof mij, een idee zal komen! Voer dat idee dan ook uit, want het ene leidt tot het andere en voor je het weet, heb jij de omstandigheden veranderd.

Had je dat nu eens op voorhand geweten … 😉